Към съдържанието


Снимка

Кога се използват Shock Leader от Христо Георгиев


  • Регистрирайте се за да отговорите
Няма други мнения в тази тема

#1 OFFLINE   pgplamen ®

pgplamen ®

    Founder

  • Администратори
  • 1378 Мнения:
  • Пол:Мъжки
  • Град:Костенец

Публикувано 27 февруари 2009 - 09:46

Кога се използват Shock Leader (глави, водачи и др.)

Така наричаме последните няколко метра плетено или монофилно влакно които привързваме към основното влакно. Самото му име говори за какво служи ШОК всички знаем значението на тази дума и ЛИДЕР (първенец, водач и др) възниква въпроса кога,каде и какви шок лидери да използваме кога има смисъл от тях и кога не. Все почесто забелязвам колеги по водоемите сложили шок лидери без да знаят защоса го направили. Ще ви разкажа един пресен случаи засичаики се с колега на водоема той с учудване установи че аз не ползвах шок лидер и дистанцията ми на замятане бе по голяма от неговата тогава ме попита:
-Ти не ползвашли лидери
-Да ползвам но тук няма смисъл. Дъното е чисто и тинесто, оловото което ползвам е 80гр а влакното Ф 0.29мм. А ти защо си сложил?
-Незнам –отвърна той –казаха ми че, е по добре.
Ето такива отговори срещам най-често колегата ловеше с Ф 0.32мм олово 70гр шок лидер от плетено влакно в тинест водоен в които няма нито едно дърво или миди камани единственото за което му служеше този лидер бе да му пречи да замята на далеч. Имено за това бих искал да споделя опита си с вас..
Кога се използва шок лидер?
Публикувано изображение
Въпрос които не може да бъде даден еднозначен отговор. Когато искаме да постигнем максимална дистанция. Когато дъното е осеяно с камани миди и тървета и др подводни закачки.
Шок лидери са дистанция обикновено те биват коносни монофилни влакна с дължина от 8 до 15 метра. Като в началото диаметърът в порядака на Ф 0.26мм до 0.35мм а в края около Ф 0.40 до 0.65мм. Тънката част се привързве към основното влакно на макарата с спецялен възел
Публикувано изображение
Публикувано изображение
което трябва да е в рамките на 0.26мм до 0.36мм. Може би Оптималната комбинация която съм ползвал за дистанция е от прът 3.90м 3.1/2 lb и олово 120гр коносен шок лидер на FOX основно влакно 0.29мм този такъм позволява замятане над 130 метра (ако разбирае имате и физически дани за това) Защо подчертавам имено този шок лидер ами защото тои притежава в себе си няколко качества като почти никаква растеглижост това качество при влакното е минус на при лидера е плюс защото не убива силата призамаха и линията получава нужното ускорение. Сравнително абразиво устоичив е а намазан с смаските на KRYSTON за далечно замятане и абразиво устоичивост става не заменим за далечни дистанций
Публикувано изображение

QUICK SILVER
Super Shock Leader

Супер сила комбинирана с противо-куршумна съпротива на износване, този легендарен продукт защитава срещу водорасли, миди, камъни, лилии, храсти и груби скалисти площи. Великолепно за риболов, както на шаран, така и на сом във водоеми със сериозни закачки.

Поради грапавата си повърхност той оказва значително съпротивление за постигане на големи дистанци при замятане.

GRANITE JUICE
Смазката с гранит на Kryston е високотехнологичен резултат, който прибавя невероятна съпротива към износване на всеки монофил или оплетка. Няма никакъв аромат или вкус.
Смазва веднага линията с дълго трайно защитно покритие.
Смазката трябва да се нанася отново на всеки 5 дни
Публикувано изображение
GREASED LIGHTNING
С тази смазваща течност вие вече можете да достигнете недостижимите за вас преди дистанции. Достатъчно е само да напоите шпулата с монофилно влакно и нищо повече.
Тази забележителна смазка намалява триенето и съпротивлението на изнизващото се от шпулата през водачите монофилно влакно, а освен всичко това и увеличава неговият "живот".
Шоклидер се използва и при захранването с ракета за постигане на дистанция тук аз ползвам шок лидер от монофил с Ф 040мм до 0.45мм с дължина 2 пъти по дълга от прита но не повече тъи като не е нужно защото ако е по дълаг той намалява дистанцията а при тази си дължина се развива още в самото начало на замятането и възелат не пречи по време на развиването на влакното. Тази дължина от около 7-8метра наистина е оптимална за далечна дистанция но е неопдходяшта за линиите с които ловим представете си че сте закачили риба която се бори пред вас на 9-15 метра с шок лидер 7-8 метра това значи че възелат няма да е на макарата а някаде между водачита и линията ослабва а имено тогава рибите се дърпат с последни сили. Затова лидера трябва да е поне 12 метра за да сме спокоини че възела на макарата и рибата ще се озове в кепа.
Защо да не използваме плетени лидери за дистанция?
Защото в повечето случаи те са доста меки и при по ряско замятане се уплитат и освен това биха ни срязали ако не ползваме напрастник.

Кога се използват плетени шок лидери?
Те се използват за риболов в обрасли водоеми зада прерязват водната растителност най добрия из междо тях е QUICK SILVER на Kryston тои няма равен изклчючително абразиво устоичив и същебремено с грапава повърхност и твърт той прерязва водната растителност като с трион. QUICK SILVER 45 lb е един от лидерите които използвам при риболов с лодка или на средни дистия от ръка тук особеното е че при правене на възел между лидера и основното влакно е хубаво да използваме лепило.
Публикувано изображение
ICKY
Бързосъхнещо лепило!
Нежно и меко, неувреждащо монофилните и плетените материали за поводи. Подходящо за употреба при всякакви монтажи и възли!
Какъв шок лидер да използваме срещо така наречените мидени полета?
Аз да си призная това за мен е един от наи-големите проблеми с които съм се сблъсквал ползвал съм много лидери с стоманеми нишки които обаче така се окисляват че не съм имал калване ползвал съм и лидери от матерял за щукарски повиди да те издържат но не съм имал калванета незнам дали заради окисляването или заради това че опънати те са като струни на китара и издават звуци които плашат шараните.
Най-добри резултати съ имал с два лидера обикновено монофилно влакно с диаметър 0.55мм-0.70мм които издържа до 1 риба и трябва да се превърже иначе рискува ме да изпуснем следващата което отнема доста време освен ако не са подготвени предваритело, дължината на тези лидери е от 10-20 метра според ситуацията.
Втория продукт е отново на фирмата Kryston QUICK SILVER GOLD това е един револиционен лидер съчетаващ в себе си ядро от много здрава уплетка и полиямидно пикритие отвън. С него може и да се постигат по големи дистанции заради глатката му повърхност и високата издражливост тои е предпочитан от мен за риболов в мидени полета
Публикувано изображение
QUICK SILVER GOLD COATED
Super Shock Leader

Супер сила комбинирана от плетено ядро и полиакидна ожижка покрита със сликонов материал за още по-голяма здравина. Този легендарен продукт защитава срещу , миди, камъни, храсти и груби скалисти площи. Великолепно за риболов, както на шаран, така и на сом във водоеми със сериозни закачки. Малкият диаметър гарантира далечно хвърляне и елиминиране на обемистите възли на лидера.
Трябва ли да се ползват шок лидери при риболов на река?
Аз винаги ползвам лидери при риболов на река с една основна разлика там ползвам монофилен или уплетен с дължина 20-25 метра защото последните някилко метра рибите са най-борбени и тогава за мен е важно възелат да ми е на макарата. А и потози начин намалявам шансовета откъсане в краибрежни паднали или надвиснали клони дирвета, и камани покрити с миди.
Не отслабва ли възела на лидера с основното влакно линията?
Един добре направен възел понокакъв начин не отслабва линивта та нали тя винаги завършва с възел дали към шок лидера или към вирбела там винаги си остава най-слабото мясо ето за това ако сме подбрали правялния възел и сме го защитили с лепило много от случаите там е по-здрава.
Какви лидери да изберем?
Тъи като на пазара се появиха доста марки които предлагат подобн продукти но за жалост доста от тях не притежават нужните качества. Няма нищо по-неприятно от това да изгубите трофеина риба след като сте я чакали часове а понякоги дни и седмици и то само защото сте спестили няколко лева за качествен продукт в магазина. Затова моят съвет е да си купите продукти на реномирани фирми така приятните мигове по водоемите ще са повече.
На всички колеги желая късмет по водоемите!


от Христо Георгиев
  • 0

риболовни принадлежности и аксесоари от sukibaits.com риболовен магазин всичко за риболова от carp.sukicarp.com0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни

Посетете Най добрия риболовен магазин sukibaits.com голямо разнообразие на риболовни такъми